Passend ontwikkelaanbod
Een passend ontwikkelaanbod
Extra ondersteuning
Voor elk kind een passende plek, ook als hij of zij speciale ondersteuning of extra aandacht nodig heeft. Dat is het uitgangspunt van passend onderwijs. Vanuit het ontwikkelrecht van kinderen gaat het bij ons om passende kinderopvang en passend onderwijs. We sluiten aan op de behoeften van ieder kind, gaan uit van zijn mogelijkheden en houden rekening met zijn beperkingen. Zo komt ieder kind tot zijn recht.
Zorg voor uw kind
Een passende plek kan zijn op het kindcentrum waar uw kind naar de opvang of het onderwijs gaat of voor dat onderwijs is aangemeld, maar ook op een ander of speciaal kindcentrum dat beter kan inspelen op wat uw kind nodig heeft. Om duidelijk te maken welke ondersteuning een kindcentrum kan bieden, hebben we in lijn met het schoolondersteuningsprofiel (SOP) voor het onderwijs een kindcentrumondersteuningsprofiel (KOP) opgesteld. Daarin leest u welke ondersteuning wij uw kind waar kunnen bieden.
De belangrijkste zorg is uw kind en die zorg delen wij met u. Wij bieden graag de beste ondersteuning die er is, binnen de mogelijkheden die wij hebben. Daarover overleggen wij graag met u. Samen bereiken we meer dan elk van ons afzonderlijk. Soms is er meer ondersteuning nodig. Die betrekken wij dan van 'buiten'. Dat gaat in eerste instantie via een ondersteuningsteam. Elk kindcentrum heeft de beschikking over een ondersteuningsteam. De pedagogisch medewerker/leerkracht en de intern begeleider kunnen met toestemming van u voorstellen uw kind nader te bespreken in dit ondersteuningsteam. De teamleden bespreken de gesignaleerde zorgen over een kind en/of gezin en/of omgeving, beoordelen en wegen de zorgen, stellen een afgestemd maatwerkarrangement vast en kunnen handelings- of verwijzingsadviezen geven.
Speel- en observatiegroep voor peuters
Speciaal voor peuters die extra ondersteuning nodig hebben vanwege gedrags- en ontwikkelproblemen heeft PIT in samenwerking met de betrokken gemeenten en andere partners op twee kindcentra een speel- en observatiegroep. In Zwijndrecht gaat het om de groep Klein Geluk op kindcentrum De Rakkers en in Ridderkerk om de groep De Kleine Ridder op speciaal kindcentrum De Burcht.
Klein Geluk is een kleine opvanggroep van maximaal acht kinderen in de leeftijd van twee-en-een-half tot vijf jaar. Zij komen spelen onder (bege)leiding van twee PIT’ers die zich hebben verdiept in jonge kinderen met gedrags- en ontwikkelproblemen en met elkaar een op maat gemaakt VVE-programma neerzetten. Iedere twee maanden is er een overleg met het ondersteuningsteam. Alle kinderen worden dan besproken en er worden afspraken gemaakt voor hun begeleiding en ondersteuning. Of een kind wordt toegelaten op Klein Geluk is een vraag die zorgvuldig wordt beantwoord door de VVE-coach, de verpleegkundige van het consultatiebureau, een pedagogisch medewerker en de directeur van De Rakkers, na consultatie van alle betrokkenen rondom dat kind. Zo minimaliseren wij voor hem de kans op een nieuwe faalervaring. De consequente, gestructureerde en liefdevolle aanpak leidt aantoonbaar tot groei en bloei van de kinderen. Ze leren vaardigheden die ze nodig hebben om in groep 1 te kunnen functioneren. Op verwijzing van het CJG worden peuters die elders niet floreren opgevangen op De Kleine Ridder. Doel is de specifieke ondersteuningsbehoeften van het kind in kaart te brengen. Hierop wordt een begeleidingstraject aangeboden om het kind handvatten te bieden en te laten groeien en zo uiteindelijk tot een duidelijk uitstroomprofiel te komen.
Samenwerkingsverbanden
Als het over passend onderwijs gaat ondersteunt Samenwerkingsverband Drechtsteden onze kindcentra bij de uitvoering ervan. Hier vindt u een overzicht van de soorten ondersteuning die het samenwerkingsverband kan bieden.
Ons speciale kindcentrum De Burcht biedt speciaal basisonderwijs binnen het Samenwerkingsverband RiBA in Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk. Daarnaast delen onze professionals van De Burcht hun specialistische kennis en ervaring met die van onze andere kindcentra.
Over de bijzondere ondersteuning voor kinderen in ons onderwijs leest u hier meer.