Kunst & Kids

Kunst is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van je kind

De meeste kinderen zijn er gek op: tekenen, kleuren, kleien, verven en vooral veel kliederen en experimenteren. Maar waarom doet kunst ertoe?

Kunst geeft mogelijkheden om creativiteit en verbeeldingskracht te ontwikkelen. Ook biedt kunst gelegenheid tot verwondering en tot probleemoplossend denken. Met kunst kunnen kinderen hun gedachten, kennis en gevoelens uitdrukken.

 

Wat is kunst?

De kunst van kunst is het proces begrijpen. Het gaat niet om het eindresultaat, maar om de weg ernaartoe of de weg waar het naartoe leidt. Bijvoorbeeld: een gevoel van een kunstenaar leidt tot een kunstwerk of een kunstenaar maakt een kunstwerk om een gevoel op te wekken bij het publiek. Het eindresultaat is dus niet het doel. Besteed dus vooral aandacht aan het maken van het werk. Laat je kind experimenteren en geef hem of haar alle ruimte voor het creatieve denkproces.

 

Maar ik kan niet tekenen!?!

Je hoeft als ouder niet (perfect) te kunnen tekenen of schilderen om met je kind aan de slag te gaan. Kinderen letten hier niet op. Je kind waardeert vooral het één-op-één-moment dat jullie met elkaar hebben als jullie samen aan het tekenen of schilderen zijn. Je toont zo oprechte interesse in zijn of haar ideeën, interesses, gevoelens en fantasie. Over hoe je samen kunst kunt maken geven we je graag wat tips:

gebruik geen kleurplaten, maar lege blaadjes

varieer met materiaal. Gebruik niet steeds viltstiften of potloden, maar ook stoepkrijt, wasco, lippenstift, houtskool o.i.d. Leg eens hele kleine blaadjes neer om op te tekenen of juist een rol behang

probeer eens iets anders uit met standaardmateriaal. Bind een aantal potloden met een elastiekje bij elkaar en laat je kind dan kleuren. Of maak een bak met potloden die aan twee kanten geslepen zijn

geef géén of juist veel verschillende voorbeelden

vies worden hoort erbij, dus mag iets echt niet vies worden, dek het dan goed af en laat het niet de expressiviteit beperken

bezoek samen een museum en sta stil bij werken die je kind interessant vindt. Ga met elkaar in gesprek, stel vragen om het denkproces te stimuleren en bedenk dat foute antwoorden niet bestaan.

 

Wat doe ik met alle kunstwerken?

We hebben eerder een blog geschreven over ‘Creaties van je kind: wat doe je ermee (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-4074238/nieuws/creaties_van_je_kind_wat_doe_je_ermee.html)?’  met handige tips voor het bewaren van alle werkjes van je kind.

Veel plezier samen!

 

Kids en kunst Kids en kunst