Liefdevol opvoeden

Zorg voor waardering, aandacht, begrip en geborgenheid

Als ouder ben je verantwoordelijk voor de emotionele groei van je kind(eren). Daarbij is het heel belangrijk om liefde te uiten. Maar hoe kun je laten zien dat je van je kind houdt, zonder dat het beklemmend voelt?

Net als ieder ander heeft je kind aandacht, waardering, erkenning, bevestiging, troost, aanmoediging en complimenten nodig. Hierdoor voelt hij of zij geborgenheid en ervaart veiligheid, waardoor je kind een positief zelfbeeld en een eigen gezonde identiteit kan ontwikkelen. De relatie die je met je kind opbouwt is de hechtingsbasis en die is essentieel voor de rest van zijn of haar leven. Vanuit deze veilige haven ontdekt hij of zij de wereld. Wat jij je kind meegeeft aan woorden en daden, neemt hij of zij mee in de relaties die hij of zij aangaat in het leven. 

Hoe bouw je een hechte relatie op?

- Toon geduld en begrip, vooral tijdens uitdagende momenten. Een kind leert en groeit elke dag, en het tonen van begrip en geduld helpt hem of haar om zich veilig te voelen en zijn of haar emoties te begrijpen.

- Neem de tijd om echt naar je kind te luisteren. Moedig je kind aan om gedachten en gevoelens te delen en wees oprecht geïnteresseerd. Communiceer op een liefdevolle en respectvolle manier en laat je kind weten dat hij of zij altijd bij je terecht kan.

- Waardering: je kind weet dat je van hem of haar houdt met alle mooie, maar ook lastige kanten. Hij of zij mag zijn zoals hij of zij is. Geef je kind regelmatig positieve bevestiging en complimenten. Laat hem of haar weten dat je trots op hem of haar bent en waardeer zijn of haar inspanningen en prestaties. Dit stimuleert een positief zelfbeeld en versterkt jullie band.

- Aandacht: je kind voelt dat hij of zij belangrijk voor je is, dat jij hem of haar écht ziet en hoort, dat je er graag voor en bij hem of haar bent. Wees actief betrokken bij activiteiten en interesses van je kind. Moedig aan, help. Dit laat zien dat je er altijd voor je kind bent en om je kind geeft.

- Fysiek contact: neem je kind op schoot, sla een arm om hem of haar heen, loop hand-in-hand, geef een aai over de bol, een knuffel, een boks, een schouderklopje en/of een knipoog. Het maakt niet uit welke woorden/gebaren je gebruikt, als je maar duidelijk laat voelen dat je veel van je kind houdt. Zo voelt je kind zich speciaal en geliefd.

- Verbaal contact: het is belangrijk om ‘ik hou van jou’ uit te spreken. Misschien is dit wel moeilijk voor je omdat jij er zelf niet mee opgegroeid bent. Maar het is belangrijk om ook met woorden je liefde te uiten. Dat kan ook door tegen je kind te zeggen dat je blij met en/of trots op hem of haar bent.

Wat als het beklemmend voelt?

Vooral voor tieners en pubers kan het uiten van liefde beklemmend voelen. Een knuffel is natuurlijk niet meer stoer. Wat je wel kan doen, is altijd voorspelbaar zijn. Wat je belooft, doe dat. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Zorg voor tijd voor elkaar, bijvoorbeeld samen een wandelingetje maken, spelen of gamen. Wees trots op knutsels en schoolwerk, zet deze neer of hang deze op een zichtbare plaats op. Soms moet je ook sorry kunnen zeggen na een ruzie. Praat met je kind.

Zorg dus voor waardering, aandacht, begrip en geborgenheid, zodat je kind in liefde kan openbloeien!

Liefde geven Liefde geven