Onderwijsstaking 30 en 31 januari

Alarmerende cijfers die schreeuwen om actie.

Het lerarentekort vertienvoudigt in tien jaar. In 2020 hebben 55.000 kinderen in het basisonderwijs geen leraar voor de groep. De verwachting is dat - als we niets doen - dit aantal oploopt naar zo’n 240.000 kinderen in 2028. Alarmerende cijfers die schreeuwen om actie.

Nieuwe cao, toch staken

Daarom hebben de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties, FNV Overheid en Leraren in Actie besloten toch een tweedaagse staking uit te roepen. Ondanks het akkoord over de nieuw cao dat de bonden en de werkgeversorganisatie na bemiddeling door Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER, voor de kerstvakantie hebben bereikt, want het is en blijft crisis in het onderwijs. Inzet van de landelijke staking op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 is meer investeringen in het onderwijs, zodat dit beroepsveld weer aantrekkelijk wordt en kinderen het beste onderwijs en de aandacht krijgen die ze verdienen.

Standpunt PIT

“Als PIT delen we de zorgen en ondersteunen we de standpunten van de onderwijsbonden,” aldus bestuurder Ad Vos. “Ook wij willen dat er maatregelen worden genomen om het steeds nijpendere lerarentekort aan te pakken en dat er meer en structureel wordt geïnvesteerd in het onderwijs. Kinderen hebben te allen tijde recht op kwalitatief goed onderwijs. Of onze leerkrachten en directeuren gaan staken of op een andere wijze aandacht vragen voor hun zorgen voor de toekomst, is hun eigen individuele besluit. Net als kinderopvang is onderwijs van groot maatschappelijk belang voor het welzijn en de welvaart in ons land, voor nu en in de toekomst. We hopen voor alle betrokkenen, maar in het bijzonder voor de kinderen, dat de politiek niet doof blijft voor de noodkreet die de staking is.”

Open of gesloten?

PIT heeft 18 kindcentra in Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Zwijndrecht, Heerjansdam en Ridderkerk. Drie daarvan bieden alleen kinderopvang, vijftien bieden kinderopvang en onderwijs. Daarvan zijn er zeven dicht op beide stakingsdagen, drie op een stakingsdag en vijf zijn open. Zij vragen op een andere wijze aandacht voor hun zorgen voor de toekomst. Op alle kindcentra is de kinderopvang van PIT op beide stakingsdagen gewoon geopend voor de kinderen die op donderdag en vrijdag gebruikmaken van het kinderdagverblijf, de peuterspeelgroep of de bso.

 

 

 

Alarmerende tekorten aan leerkrachten Alarmerende tekorten aan leerkrachten