De ins en outs van zindelijkheid

Je kind heeft geen luier meer nodig! Dat is zowel voor je kind als jou een belangrijk en fijn...

Je kind heeft geen luier meer nodig! Dat is zowel voor je kind als jou een belangrijk en fijn moment. Gelukkig lukt het de meeste kinderen zonder al te veel problemen zindelijk te worden. 

Wat is zindelijk?
Je kind is zindelijk als het aandrang voelt en herkent en actie onderneemt door naar de wc te gaan. Zet je je kind regelmatig op de wc en houdt hij of zij hierdoor een schone broek dan betekent dit dus niet dat hij of zij zindelijk is. Dat is pas het geval als je kind uit zichzelf aangeeft naar de wc te moeten. Je kunt je kind dan ook niet zindelijk maken, maar alleen helpen zindelijk te worden. Je kind kan pas zindelijk worden als zijn of haar zenuwstelsel voldoende ontwikkeld is om te voelen dat de blaas of darmen vol zijn en hierna invloed uit te oefenen op de sluitspier. Het is een kwestie van kunnen, willen en durven en dat ontwikkelt zich als je kind tussen de anderhalf en vijf jaar is. De meeste kinderen zijn rond hun derde zindelijk voor het plassen. Meisjes zijn vaak wat eerder en sneller zindelijk dan jongens, maar dat zegt niets over jouw kind.

Eigen tempo
Kijk niet te veel naar hoe en wanneer andere kinderen zindelijk worden, maar let vooral op de signalen die je eigen kind geeft wel of niet toe te zijn aan zindelijk worden. Het duidelijkste signaal is wanneer je kind zelf aangeeft te moeten plassen of poepen, maar de meeste kinderen kunnen dit nog niet aan het begin van het zindelijk worden. Andere signalen zijn: regelmatig een droge luier voor een uur of twee, zien dat je kind gaat plassen of poepen omdat hij of zij bijvoorbeeld even gaat staan of zich even terugtrekt en je kind dus merkt dat het plast of poept en interesse voor zaken die te maken hebben met zindelijk worden zoals de wc, de po of het potje en de inhoud van de luier. Naast dat je kind er aan toe is om zindelijk te worden, moet er ook sprake zijn van een rustige periode zonder grote veranderingen in het leven van je kind. Ook belangrijk is dat je de tijd hebt om je kind te begeleiden bij het zindelijk worden.

Kleuters en onderwijs
Het is wel praktisch en prettig als je kind zindelijk is voordat hij of zij naar het basisonderwijs gaat. Basisscholen mogen kinderen weigeren als ze niet zelfstandig naar het toilet kunnen en nog niet zindelijk zijn. Leerkrachten zijn gericht op het onderwijs en hebben niet de tijd om luiers te verschonen. Ook voor de kleuter zelf is het lang niet altijd leuk als hij of zij nog niet zindelijk is. Andere kinderen kunnen hen ruiken of ze zien dat jongere kinderen al wel zonder luier kunnen. Dit kan stressvol zijn voor je kind. Het is belangrijk dat je met de leerkracht overlegt wat te doen als je kind met vier jaar nog niet zindelijk is, ook of misschien wel juist als dat komt door een medisch probleem.

Tien tips
•    start niet te vroeg en ga er ontspannen mee om
•    begin met oefenen vanaf 2,5 jaar als je kind nog niet zindelijk is
•    maak je kind bewust van een wc-bezoek door het zelf voor te doen
•    ga speels om met het potje
•    gebruik vaste probeertijden, bijvoorbeeld na elke maaltijd en voor het slapengaan
•    geef je kind regelmatig, verdeeld over de dag, te drinken
•    zorg voor een potje dat niet te hoog is en voldoende steun biedt aan de voetjes en de rug
•    geef je kind rustig de tijd, dwing hem of haar niet iets te doen
•    doe je kind makkelijke kleding aan
•    word niet boos bij een ongelukje.

 

puk op de wc puk op de wc