(Voor)lezen is leuk!

Meteen vanaf hun geboorte ontwikkelen kinderen hun taal. Het is dan ook heel belangrijk om te praten, te praten en nog eens te praten ‘met’ baby’s, maar ook...

Meteen vanaf hun geboorte ontwikkelen kinderen hun taal. Het is dan ook heel belangrijk om te praten, te praten en nog eens te praten ‘met’ baby’s, maar ook om hen voor te lezen. Met voorlezen en verhalen vertellen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Ook al is je kind nog een baby, zo stimuleer je zijn of haar taalontwikkeling. Je kunt je baby lid maken van de bibliotheek en daar (prenten)boeken lenen. Zie ook: een leven lang leren voor de allerkleinsten. (http://www.debibliotheekaanzet.nl/leven-lang-leren/voor-de-allerkleinsten.html)

Voorlezen blijft belangrijk, in iedere ontwikkelingsfase van je kind. Niet alleen om de taal te leren, maar zeker ook als momentje van aandacht, van samen bezig zijn. Kinderen vinden het gezellig en fijn om voorgelezen te worden. Zo wordt spelenderwijs hun fantasie geprikkeld en maken ze kennis met de wereld om hen heen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen beter scoren in het onderwijs. Daarnaast zijn ze beter in het verwoorden van emoties.

Gaat je kind naar het basisonderwijs, dan stimuleert het voorlezen het zelf leren lezen. Het vergroot de woordenschat en helpt bij het begrijpend lezen. Zelfs kinderen in de hogere groepen vinden het fijn om voorgelezen te worden. Als je het zelf lezen met je kind wilt oefenen, is het ook leuk om samen een boek te lezen, bijvoorbeeld om de beurt een paar zinnen. Stel je kind ook eens een paar vragen over het verhaal. Wat begrijpt je kind er van, wat herkent hij of zij van zichzelf in het verhaal, wat spreekt hem of haar aan en wat echt niet? Er zijn vragen genoeg te bedenken en voor je het weet hebben jullie een leuk gesprek over het boek en veel meer.

Als je kind zelf kan lezen, kun je dit stimuleren. Ga samen op zoek naar de boeken die hem of haar boeien in de bibliotheek. Voor kinderen is het lidmaatschap van de bibliotheek gratis. Ook veel kindcentra hebben een bibliotheek in huis. Het maakt niet uit welk boek je kind kiest, als hij of zij het maar leuk vindt. Dus ook een stripboek is goed!

Van 27 januari tot en met 6 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. De kinderopvang en het onderwijs besteden op verschillende manieren extra aandacht aan voorlezen.

Meer weten?

Op www.nationalevoorleesdagen.nl (http://www.nationalevoorleesdagen.nl/) vind je leuke voorleestips en de prentenboeken top 10 van dit jaar.

 

 

PITwijzer-lezen is leuk(2) PITwijzer-lezen is leuk(2)