Mijn kind is erg verlegen

Van introvert tot extravert, uitbundig of ingetogen, van een haantje-de-voorste tot een kat-uit-de-boomkijker. Ieder kind is anders en.....

Van introvert tot extravert, uitbundig of  ingetogen, van een haantje-de-voorste tot een kat-uit-de-boomkijker. Ieder kind is anders en dat is maar goed ook. Is je kind verlegen, dan hoeft dat totaal geen probleem te zijn. Belemmert die verlegenheid je kind in zijn doen en laten, dan kun je het leren ‘succesvol verlegen’ te worden.

Peuters en kleuters zijn vaak verlegen ten opzichte van onbekende volwassenen. Dat is natuurlijk gedrag en daar is niets mis mee. Vaak gaat dit over als ze de tijd hebben om te wennen. Je kunt je kind daarbij steunen door veiligheid te bieden en dan steeds meer afstand te nemen. Geef aan dat je er vertrouwen in hebt dat je kind zich redt en bouw zo aan zijn of haar zelfvertrouwen. De aanwezigheid van leeftijdsgenootjes kan ook helpen de verlegenheid te overwinnen. Zit je kind op de basisschool en is het verlegen, dan kan dat komen omdat het onzeker is en bang voor het oordeel van anderen. Ook dan is het bouwen aan zelfvertrouwen de oplossing. Met positieve ervaringen kun je de onzekerheid verminderen. Op zijn tijd een compliment doet iedereen goed.  Leer je kind vooral dat het mag zijn zoals het is en biedt handvatten om handig te opereren in de maatschappij. Daarbij is het van belang je kind te stimuleren (niet dwingen!) zoveel mogelijk zelf te doen. Bied daarbij steun en ga zo samen steeds een stapje verder in het ontwikkelen van een gezond gevoel van eigenwaarde. 

Meer weten? De verlegenheid voorbij van Bernardo Carducci is een aanrader als je meer wilt weten over het opvoeden van verlegen kinderen.