Privacy leerlinggegevens

Basisscholen mogen privégegevens van leerlingen doorspelen aan makers van digitaal lesmateriaal. Staatssecretaris Dekker schrijft aan de Tweede Kamer dat dat niet in strijd is met de privacywetgeving en dat het de bedoeling is dat de gegevens geanonimiseerd zullen worden (nieuwsbericht NOS 04-12-2014 (http://nos.nl/artikel/2007141-scholen-mogen-gegevens-leerlingen-doorspelen.html)).

Eind november 2014 heeft RTL Nieuws (http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/gegevens-leerlingen-bij-uitgevers-ouders-weten-vaak-van-niets) een onderwerp gewijd aan privégegevens van leerlingen die vanuit basisscholen via de leerlingadministratie ’massaal’ zouden terechtkomen bij educatieve uitgeverijen. Daarbij is de suggestie gewekt dat de privacywetgeving wordt geschonden, door uitgeverijen en ook door scholen.

Onze scholen gebruiken, net als heel veel andere scholen in Nederland, digitale leermiddelen van educatieve uitgeverijen via het inlogsysteem van Basispoort. Deze leermiddelen horen bij de methodes die de scholen hebben gekocht. Via Basispoort kunnen kinderen inloggen om deze lesmaterialen te kunnen benaderen.

De educatieve uitgeverijen en Basispoort geven in reacties weer dat het gebruik van het systeem veilig is en dat de privacy van leerlingen en leerkrachten in relatie tot leermiddelen één van de belangrijkste aandachtsgebieden voor hen is. De leerresultaten worden inderdaad verwerkt met een duidelijke belang, namelijk het geven van inzicht aan een leerkracht in de leerresultaten van een leerling. Deze gegevens blijven altijd binnen het domein van de school en worden niet aan derden verstrekt.

Lees voor meer informatie de volledige reacties van de Groep Educatieve Uitgevers (http://www.geu.nuv.nl/nieuws/geu-nieuws/reactie-op-artikel-rtl-nieuws-privegegevens.477011.lynkx#comments) en die van Basispoort (http://info.basispoort.nl/Nieuws/TabId/4361/art/1314/basispoort-is-veilig.aspx).