Veiligheid - Huiselijk geweld

Veiligheid

Huiselijk geweld en kindermishandeling


 

Huiselijk geweld en kindermishandeling

 

 

Op onze kindcentra kunnen we te maken krijgen met kinderen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat brengt altijd schrik en zorgen met zich mee. Daarom maken onze kindcentra gebruik van de ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’. Vanaf 1 juli 2013 zijn alle beroepskrachten op onze kindcentra wettelijk verplicht deze meldcode te gebruiken bij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling.

 

Stappenplan

De meldcode beschrijft wat onze professionals moeten doen bij een vermoeden van geweld of mishandeling. Om dit zorgvuldig te laten gebeuren, werken we volgens een stappenplan:

  • in kaart brengen van signalen, vaak gebeurt dit door de pedagogisch medewerker of de leerkracht
  • overleggen met een collega, de intern begeleider en de directie, en eventueel raadplegen van Veilig Thuis of het Steunpunt Huiselijk Geweld
  • gesprek met de betrokkenen; dit gebeurt altijd samen met een lid van de directie
  • wegen van de signalen van geweld of mishandeling, eventueel in overleg met Veilig Thuis
  • beslissing nemen: hulp organiseren of melden.

Uiteraard is ons streven dat we elke stap bespreken met de ouder(s) van het kind. Bij ernstige situaties is het echter ook mogelijk om hiervan af te zien, op dat moment staat het belang van het kind op de eerste plaats.

 

Geen meldplicht

Een verplichte meldcode is iets anders dan een meldplicht. Bij een meldplicht moet de professional zijn vermoeden van geweld of mishandeling melden bij andere instanties. Die verplichting bestaat niet bij een meldcode. De beslissing om een vermoeden van huiselijk geweld of mishandeling wel of niet te melden, neemt de professional. Het stappenplan van de meldcode biedt houvast bij die afweging. Lees hier meer over de Wet meldcode https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode.

 

Aandachtfunctionaris

PIT neemt de aanpak van kindermishandeling zeer serieus. Naast de wettelijke verplichting is er op elk kindcentrum een directe aandachtfunctionaris of vertrouwenspersoon en op PIT-niveau is er een indirecte aandachtfunctionaris of vertrouwenspersoon. Deze functie heeft PIT ingesteld om de aandacht voor (vermoedelijk) huiselijk geweld blijvend te verankeren bij alle PIT’ers, waar ook in de organisatie. De directe aandachtfunctionaris/vertrouwenspersoon is de intern begeleider op elk kindcentrum. Deze deskundige is direct betrokken bij de ondersteuning van en de zorg voor alle kinderen. De intern begeleider adviseert en begeleidt de collega’s bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Daarnaast implementeert, hanteert en borgt de intern begeleider de meldcode binnen het team, zodat huiselijk geweld en/of kindermishandeling eerder worden gesignaleerd, eerder hulp geboden wordt en het geweld eerder stopt.

De vertrouwenspersoon houdt de (landelijke) ontwikkelingen in de gaten, geeft instructies over de meldcode, adviseert en begeleidt de collega’s binnen de organisatie bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling en de daarbij te nemen stappen. De indirecte aandachtfunctionaris adviseert en begeleidt de directies en het bestuur in de kennis van de meldcode en de implementatie hiervan. Namens PIT is deze persoon aangesloten bij de Landelijke Vakgroep Aandachtfunctionarissen Kindermishandeling (https://lvak.nl/).

Voor externe ondersteuning kan contact worden opgenomen met de externe vertrouwenspersoon. Dit kan telefonisch op 070 – 2600032 of per e-mail via info@cvp-plus.nl. Ook kan er direct contact worden opgenomen met een vertrouwenspersoon naar keuze: anjo@cvp-plus.nl of arno@cvp-plus.nl.